"O kačence, koťatech a starých věcech" aneb srpnové aktuality

Celé prázdniny fungovala "Dášenka" bez přerušení a bez dovolených, v útulku byl pořád šrumec a ustavičně co dělat. Přijímali jsme pejsky, kočičky a i jiná zvířátka, jak můžete posoudit z nabídky. Protože se k nám poměrně často dostávají morčátka a králíčci, byli jsme nuceni vytvořit pro ně v nabídce vlastní "kolonku", protože rubriku S.O.S. by nám za chvilku zahltili. Naše oblíbená věta v poslední době zní: "Nechcete morčátko?" ;-) Minulý týden se k nám dostalo ještě úplně jiné zvířátko - přinesli nám zraněnou kačenku. Původně se jí asi zalíbilo v Nise poblíž Zeleného stromu, bůhví proč se ale vydala na silnici, kde ji nejspíš porazilo auto. Když ji přinesli, bylo hned vidět, že má poraněné křídlo a taky měla krev u zobáku. Doufáme ale, že to nebude nic vážného.
Kačenka měla křídlo jen naražené, po pár dnech byla v pořádku a kotec jí začal být malý. Vypustili jsme ji na jablonecké přehradě, kde nám nejprve pořádně vynadala za vynaloženou péči, potom se vznesla a nakonec elegantně přistála na vodě v hejnu dalších kachen. Tak dlouhý život, kačenko! :-)

Nejhorší situace je ovšem ohledně koťat. Neustále k nám lidé nosí koťátka nebo volají, ať se postaráme o koťata, která kdesi živoří, dokonce chtějí, abychom přijali ta jejich, protože mají nekastrovanou kočku, která je neustále březí. V současné době se staráme asi o 15 dospělých koček a běžně kolem 8 či 10 koťat, která se neustále střídají. To není malé číslo, vzhledem ke kapacitám útulku. Ještě jsme ani neudali všechna "jarní" koťata a už se k nám pomalu hrnou ta "podzimní". Problémem je, že mrňouskové přicházejí velmi často s rýmou a taková koťata nemůžete dát mezi ostatní zdravá. Kočičí "rýma" totiž neznamená jen obyčejný ucpaný nos a kýchání, pro kočky, a malá koťata zvlášť, může být v některých případech i smrtelná. Velmi by nám proto pomohlo, kdyby si nálezce kotě u sebe nějaký čas ponechal, ideálně týden, čtrnáct dní, nechal ho naočkovat (pokud je zdravé!), a teprve naočkované kotě odevzdal do útulku, pokud si ho nemůže ponechat, nebo není schopen zajistit pro ně odpovídající nový domov. Šance očkovaného kotěte na přežití a zdárný další život jsou určitě mnohem větší. Vždy je ale lepší, když jde koťátko tak říkajíc "z domácnosti do domácnosti", bez mezistanice v útulku. Máme dobré zkušenosti s tím, že nám nálezce nechá své telefonní číslo, o kotě (nebo i dospělou kočičku) se zatím stará on a my prvnímu zájemci, který přijde do útulku, doporučíme právě tohoto nálezce. Tento způsob je nejlepší pro kotě, nám velmi pomůže a pro nálezce to není nijak velká starost ani vytížení. Momentálně je pro nás tato pomoc nejcennější.

Jsme velmi rádi a děkujeme všem, kteří na nás nezapomněli ani o prázdninách a přinesli nám krmení, pamlsky pro zvířátka a další užitečné věci. Od účastníků letního psího tábora jsme dostali celé auto takových věcí: od krmiv přes hračky až k čistícím prostředkům. Díky, díky, díky!!! Dalším milým překvapením byl pán, který nám věnoval krásnou zateplenou boudičku. Původně ji chtěl vyhodit, ale pak ho napadlo, že by se možná hodila pejskům v útulku. A měl pravdu, boudu naši pejskové jednoznačně využijí. Pokud tedy máte doma staré kotce, boudy, škrabadla, pelíšky a podobně, než je vyhodíte, zkuste se ujistit, že už opravdu dosloužili. Nám se třeba budou ještě velmi hodit :-)



Fotografická rekonstrukce Fotografická rekonstrukce Fotografická rekonstrukce Fotografická rekonstrukce

Divoká kačena v psím kotci

Hromada usmrkánků:

... slepená očička se musí dvakrát denně vykapat...

... a vytřít...

Fotografická rekonstrukce Fotografická rekonstrukce Fotografická rekonstrukce Fotografická rekonstrukce

... a ještě antibiotika, ať se jim to líbí nebo ne!

"V té kleci se nám taky nelíbí, chceme pochovat a pomazlííít!"

Dárečky pro zvířátka!

"Stará" bouda.




Útulek Dášenka, Liga na ochranu zvířat ČR, Lučany 627, Jablonec nad Nisou, tel: 483 300 208, mobil: 606 472 619.