Případ Bohouška, ukradeného z nevyhovujících podmínek

Fotografie
Bohoušek v útulku


2. 3. 2012 - Bohoušek je starší pejsek s nešťastným osudem. Byl ukraden ze soukromého pozemku, kde zřejmě nějakou dobu živořil v kotci ve vlastních výkalech, bez vody. Dozvěděli se o něm lidé, kterým jeho osud nebyl lhostejný a chtěli mu pomoci. Protože však zjistili, že situace je docela zoufalá a báli se zdlouhavého jednání úřadů, rozhodli se jednat na vlastní pěst a pejska z pozemku odvedli. Přivázali nám ho u útulku s dokumentací a dopisem o jeho odebrání. Podle toho, co se v něm píše, našli Bohouška v kotci za boudou, kam se vsoukal, ale kvůli bolavým nožičkám se nedokázal dostat zpátky. Když ho vysvobodili, vrhl se na vodu a jídlo, nejspíš byl za boudou několik dní. Třásl se a nedokázal pořádně stát. Ani v útulku se první dny nepostavil na nohy, nakonec se rozchodil. Museli jsme ho také důkladně vytřít, byl celý od zaschlých výkalů, ve slabinách měl opruzeniny, zřejmě od neustálého vlka a špíny. Útulkový veterinář mu také předepsal léky na zánět močového měchýře.

Na Bohouškův případ jsme upozornili Krajskou veterinární správu (KVS) v Liberci. Její vyjádření: „Zcizením zvířete došlo k nestandardnímu postupu a tím neměla krajská veterinární správa možnost posoudit aktuální podmínky jeho chovu, jeho zdravotní stav ani další okolnosti. Případem se však nadále zabýváme, byl kontaktován veterinární lékař, který psa ošetřoval po přijetí v útulku."

9. 3 2012 - Majitelka (podotýkáme, že se jedná o sekretářku místostarosty, pejsek tedy pochází z "dobře situované rodiny"; jeho kotec stál na zahradě s vilou a bazénem, tudíž nelze tvrdit, že pes byl chován v takových podmínkách z "nedostatku financí" nebo z podobných důvodů) o psa projevila zájem a chtěla ho zpátky. Přijela do útulku společně s policií a rozhodnutím KVS o jeho vydání. Ukazovala nám fotku nového kotce, starý prý nechala zbourat. Pejska jsme jí však nevydali. Tvrzení, že pes byl v tomto kotci pouze dočasně, protože se upravovala fasáda domu, nám připadalo jako vysoce nepravděpodobné vzhledem k tomu, v jakém stavu Bohoušek byl.

12. 3. 2012 - Byli jsme z několika stran a úřadů (včetně KVS) upozorněni, že psa zadržujeme protiprávně a musíme jej vydat, protože se vlastně jedná o ukradenou věc. Bohužel, i přes podporu veřejnosti a medializaci případu, nám nezbylo nic jihého, než Bohouška vrátit. Budiž aspoň malou útěchou, že jsme ho vrátili osobně, poté, co jsme si ověřili podmínky, ve kterých bude nyní chován. Majitelka byla upozorněna, že je pod kontrolou (naší, úřadů a vlastně i lidí, kteří případ sledovali a kteří žijí v okolí) a že se něco takového již nesmí opakovat. Po návratu Bohouška-Berta do jeho původního domova situaci znovu prověřila i KVS, majitelce neudělila napomenutí ani pokutu. Po lidech, kteří psa odcizili se pátrá.

Jablonecký deník: "Týraného psa ukradli. Nechtěli, aby trpěl."    +    "Za poskytnutí azylu týranému psu hnali útulek k výslechu"

TV Genus: 1. reportáž: Bohoušek v útulku  +   2. reportáž - vyjádření majitelky (na 7:56 minutě vysílání)  +   3. reportáž - vyjádření KVS (9:00 minuta)


Fotografie
Bohoušek v novém kotci











Útulek Dášenka, Liga na ochranu zvířat ČR, Lučany 627, Jablonec nad Nisou, tel: 483 300 208, mobil: 606 472 619.