Přinášíme pár aktualit z letního dění v útulku a jednu smutnou a jednu veselou zprávu.

Pejsek Jerry, který strávil v našem útulku přes dva roky, našel nový domov! Bylo těžké se s ním rozloučit, přece jenom za takovou dobu si na zvířátko zvyknete a máte ho rádi jako vlastní. Rozmýšleli jsme se, zda Jerryho dát, ale protože Jerryček nepatřil mezi vyslovené psí závisláky (jako třeba Matynka a další) a navíc byl v útulkové smečce trochu utiskován, nakonec jsme s adopcí souhlasili a předali Jerryho nové paničce. Podle posledních informací se má v novém domově dobře (bydlí teď v domku se zahradou), celkem rychle si zvykl a je spokojený. Určitě zůstaneme s jeho paničkou v kontaktu a těšíme se, že brzy pošle fotky Jerryčka, které zařadíme do rubriky Z nových domovů.

Fotografická rekonstrukce


Valentýnka, fenka z virtuální adopce, žije s námi v útulku již jedenáct let a pomalu zde i zestárla. Stáří je na Valentýnce bohužel již vidět, pobolívají ji klouby, v poslední době měla problémy se zánětem v oušku, ale nejhorší je, že ve středu 8. 7. prodělala mrtvičku. Jen ležela, nedokázala se postavit na nohy, hlavu měla skloněnou ke straně a těkaly jí oči. Denně k ní teď jezdí pan doktor, aplikuje injekčně léky, my vytíráme ouško a slzavé očičko a Valy se naštěstí pomalu vzpamatovává. Zůstává ovšem otázkou zda a do jaké míry se dokáže uzdravit. Už se postaví na nohy, trochu vrávoravě chodí, misku se žrádlem jí musíme přidržovat u čumáčku, ale Valy je bojovnice a moc se snaží, takže věříme, že to zvládne a ještě tu s námi nějaký ten pátek pobude.

Fotografická rekonstrukce


V druhém červencovém týdnu jsme převzali německého ovčáka, kterého našli houbaři přivázaného v lese a také dobrmana, jehož páníčci byli momentálně ve „fázi rozvodu“ a o pejska neměl ani jeden z nich zájem (pán přivázal psa zvenčí ke dveřím od bytu a odešel, na psa upozornila policii sousedka). Protože máme útulek plný a dva velké pejsky už bychom špatně zvládali, odvezl si je do Krásného Lesa pan Nedbal z útulku Azyl-pes. Máte-li zájem o německého ovčáka (dobrman ještě není k mání, protože se nejdříve musí vyřešit spor majitelů), můžete volat panu Nedbalovi na telefonní číslo 482 341 218.

Koncem června si od nás převzala paní Hancvenclová z Centra pro zvířata v nouzi v Liberci zraněnou kunu a holuba. Kunu jsme našli potácející se mezi auty na silnici ze Starého Harcova (nikdo kvůli ní nezastavil, nesnažil se jí pomoci alespoň tak, že by nám zavolal, radši ji jen objížděli). Podle všeho ji srazilo auto a náraz zasáhl hlavně hlavu. Do zraněných horních cest dýchacích se té chuděře dostala infekce, takže jí úplně otekl obličej, opuchla víčka, kuna neviděla a jíst mohla jen s obtížemi. Zřejmě se takhle trápila dva nebo tři dny. V záchranné stanici jí dali šanci na vyléčení, nakonec ji ale bohužel museli nechat uspat.

Fotografická rekonstrukce


Holuba jsme našli na sídlišti na Janovské. Možná ho také srazilo auto, možná ho pocuchal pes. Byl od krve a navíc mu na jedné noze chyběly prsty, takže kulhal po zbylém pahýlu (nejčastěji je to způsobeno tím, že si nožičku zamotá do špagátu, krev pak nemůže obíhat a prsty odumřou). Jeho zranění naštěstí nebyla vážná, ale už nemůže být vypuštěn, takže zůstane v záchranné stanici. Pokud se setkáte se zraněným zvířetem, ať je to pes, kočka nebo jakékoli jiné zvíře, neváhejte kontaktovat nás nebo případně nejbližší záchranou stanici, kde vám poradí, co máte se zvířetem udělat nebo si pro něj přijedou, ale prosíme nenechávejte ho napospas osudu.

Fotografická rekonstrukce


V listopadu loňského roku jsme řešili "případ třiceti psů ze Smržovky". Podle nejnovějších informací zde proběhla opětovná kontrola (na kterou jsme nebyli přizváni) a bylo zjištěno, že psi jsou ve výborném stavu, krajská veterinární správa nemá k chovu žádné výhrady. Počet psů se podařilo udržet na původních dvaceti osmi, narodilo se pouze pět štěňat, která byla umístěna k novým majitelům. Případ budeme nadále sledovat.

A ještě jedna prosba. S prázdninami dorazila do útulku i sezóna koťat. Jsme rádi za každého umístěného drobečka, nicméně roztomilá koťátka berou šanci na umístění dospělým kočičkám. Momentálně je u nás kočiček jen pět, tři „skoro divošky“ a také miloučká, mazlivá (a také skoro ještě kotě) sametová Anetka a klidná, nenáročná Žolinka, která by si již tolik zasloužila vlastní domov a hodné páníčky. Pokud uvažujete o pořízení kočičky, zkuste dát před kotětem přednost těmto; uvidíte, že jste se rozhodli správně.




Útulek Dášenka, Liga na ochranu zvířat ČR, Lučany 627, Jablonec nad Nisou, tel: 483 300 208, mobil: 606 472 619.